Geleneksel Performans Yönetim Sistemi ve OKR arasındaki farklar

Geleneksel Performans Yönetim Sistemlerinde genellikle yıllık hedefler sene başında belirlenir ve yıl boyunca revize edilmeden, sene sonunda hedef gerçekleşme oranlarına göre kapatılır. Bazı sistemler 6. ay ara değerlendirme olanağı sunsa da; bu değişen dinamikleri, koşulları, gereksinim ve gelişim sürecini görüşmek yerine hedeflerin gerçekleşme oranlarına, risklere değinildiği toplantılar şekilde gerçekleşir.

OKR Sistemi ise sene boyunca hedeflerin çevik ve dinamik bir şekilde takip edilmesini sağlar. Değişen koşullar, ihtiyaçlar, iç ve dış dinamikler göz önünde bulundurularak hedeflerin revize edilip, gerçekçi ve zorlayıcı hedefler olarak takip edilmesine imkan tanır. Bunun yanı sıra, genellikle 3 aylık periyodlarda gerçekleştirilen check in toplantıları sayesinde sadece hedeflerin gerçekleşme oranları değil aynı zamanda çalışanın hedefi gerçekleştirmesinde ihtiyaç duyduğu destek, gelişim süreci gibi konular da görüşülür.

Geleneksel Performans Yönetim Sistemlerinde hedefler yukarıdan aşağıya doğru basamaklandırma yöntemi ile aktarılır. Hedeflerin oluşturulması için üst yöneticinin hedeflerini oluşturması, bu hedefleri alt kademelere ataması beklenir. Bu yöntem ile etkileşim yalnızca yukarıdan aşağıya gerçekleşmektedir.

OKR Sisteminde ise, hedef oluşturma yukarıdan aşağıya ve aşağıdan yukarıya çift yönlü olabilir. Bu yöntem bireylerin ve ekiplerin yeteneklerine bağlı olarak kendi hedeflerini oluşturmalarına olanak tanır.

Geleneksel Performans Yönetim Sistemlerinde hedef sayısı Şirkete göre değişmekle birlikte genellikle hedef sayısı yüksektir.

OKR Sisteminde Hedef sayısı genellikle daha az ve zorlayıcıdır. Ortalama 5 hedef belirlenip hedeflerin her biri için maksimum 4 anahtar sonuç ile sınırlanmalıdır.

Geleneksel Performans Yönetim Sistemlerinde hedefler kapalıdır, bir üst yönetici ve yetkisi olan personeller dışında organizasyondaki diğer çalışanlar hedefleri görüntüleyemez.

OKR Sisteminde ise hedefler genel olarak şeffaftır. Gerekli göründüğünde bazı hedefleri gizleme seçeneği sunmasına karşın genel olarak herkes herkesin hedefini görme ve takip etme yetkisine sahiptir. Bu da ortak bir stratejiye hizmet eden, takım çalışmasını zenginleştiren hizalı hedefler oluşturulmasına olanak sağlar.

Geleneksel Performans Yönetim Sistemlerinde genellikle sene sonu görüşmeleri gerçekleşmektedir. Bu görüşmeler tüm yılı değerlendirip, sonunda bir performans puanının oluşturulduğu dönemi kapsar.

OKR sene boyunca check in toplantıları ve geri bildirim odağı ile sürekli iletişimi ve gelişimi sağlar. Böylece sene sonuna gelindiğinde gelişmesi gereken noktalar sene boyunca konuşulmuş ve de Yönetici ve Çalışan aynı sayfada hizalanmış, mutabakat sağlamış olur.

Devokr uygulamamızı kayıt-ol adresinden hesap oluşturarak kullanmaya başlayabilirsiniz.

Last updated