Şirket Hedefine Anahtar Sonuçlar Nasıl Eklerim?
Last updated
Last updated
Şirket Hedefi seçildikten sonra yukarıda ekran gelecektir. Daha önceden hedefe bir anahtar sonuç eklenmiş ise ekranın alt kısmında Anahtar sonuçlar ekranında görünecektir. Eğer Hedefimize yeni bir tane daha anahtar sonuç eleyeceksek sağ üst köşede bulunan + butonu seçilerek Anahtar Sonuç ekleme ekranı açılacaktır.
Anahtar sonuç ekleme ekranında hangi hedefe Anahtar Sonuç eklenecekse Hedef ismi otomatik olarak gelecektir. Anahtar sonuç ismini ve açıklamasını yazdıktan sonra, Anahtar sonucumuzu gizli yada Görünür olmasını listeden seçiyoruz. Kullanıcı otomatik olarak sisteme giriş yapılan kullanıcı olarak gelmektedir, ancak burada yetkiniz olduğu kullanıcı adlarına listeden seçerek değiştirebiliriz. Takım kısmında Hedefin bağlı olduğu bir takım var ise burada takım seçmemiz yerinde bir karar olacaktır. Hedefin bağlı olduğu bir proje varsa listeden seçebiliriz.
Metrik ise, bir hedefin başarısını ölçmek için kullanılan nicel bir göstergedir. OKR'lerde, anahtar sonuçlar (Key Results) genellikle metriklerle ifade edilir. Bu metrikler, hedeflere ne kadar yaklaşıldığını veya hedeflerin ne ölçüde gerçekleştirildiğini ölçmek için kullanılır. Metrikler, somut ve ölçülebilir olmalıdır, böylece ilerleme net bir şekilde izlenebilir. OKR'lerde kullanılan metrik birimleri, hedeflerin türüne ve sektöre göre değişebilir. Birim listesinde Sayısal, Yüzdesel ve Mantıksal olarak 3 seçeneğimiz mevcut.
Örnek vermek gerekirse,
1. Sayısal; Adet, tane, Üretimi 8500 adete çıkarmak,
2. Mantıksal; Oran, "Hata oranı %5 olursa personele eğitim ver"
3. Yüzdesel ; Büyüme oranı, tamamlama oranı, "Web sitesi trafiğini %30 artır"
Başlangıç değeri ve Bitiş değeri; Anahtar sonucun değeri genellikle başta sıfır(0) kabul edilir, tamamen sonuçlanması da Yüz(100) olarak seçilir, ancak buradaki metrik değeri kullanıcı istediği gibi ayarlayabilir ve ilerleme durumunu değerlendirebilir.
Sağ üst menüden ağırlık yönetimi butonu seçilerek Anahtar Sonuçlarımıza ait ağırlıkları ekleyebilir veya değiştirebiliriz. Ağırlıklar toplamı 100 olmasına dikkat etmeliyiz.
Check-in süreci, düzenli aralıklarla (genellikle haftalık veya iki haftada bir) yapılır. İlerleme barını tamamlanma oranına göre ayarlayarak durumunu ise listeden seçiyoruz. Check in için herhangi bir döküman ekleyeceksek yada açıklama yazacak isek bu ekranda yapabiliriz.
Check in sekmesinin yanında Check in geçmişi sekmesi olup burada ilgili anahtar sonuca ait tüm Check in geçmişini, kim tarafından ne zaman yapılmış ve durumunu görebiliriz.
Her Anahtar sonucun yanında Check in butonunun yanında Düzenle ve Sil butonları vardır.
Düzenle Butonu ile Anahtar sonucumuzu güncelleyebiliriz. Anahtar sonucun ismi, Görünürlüğü, sorumlu kullanıcı, takımı, Projesi, Metrik tanımlamaları güncelleyebilir ve açıklamasında değişiklik yapabiliriz.
Sil butonu, Anahtar sonucu silebiliriz.